Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Vastlopen of een black-out tijdens het schrijven van je scriptie? ”Ik zit vast met mijn scriptie” is een veelgehoorde uitspraak. Veel studenten raken de draad kwijt en ervaren een gevoel van falen, angst of zelfs regelrechte paniek. Hoe ga je om met scriptiestress? En belangrijker: hoe zorg je ervoor dat je tóch op tijd een Topscriptie inlevert? Topscriptie zet de zaken voor je op een rij!
Scriptiestress of een scriptiedip! Het kan de beste overkomen. Het schrijven van je scriptie schiet niet op, of je hebt het veel te lang uitgesteld. Je gaat vastlopen, raakt de rode draad in je verhaal kwijt of ervaart zelfs een complete scriptie black-out of writer’s block. De scriptiestress kan behoorlijk op je afkomen! Welke symptomen wijzen op scriptiestress?
Je maakt nauwelijks vorderingen met je scriptie
Je bent volledig vastgelopen met je scriptie
Je vermoedt dat je de verkeerde benadering of richting hebt gekozen
Je maakt je voortdurend zorgen om je scriptie
Je voelt je schuldig: doe ik wel genoeg? Of overweegt om je scriptie te laten schrijven
Je ervaart een gevoel van falen, angst, onzekerheid en/ of paniek
Je loopt achter op je planning
Je werkt steeds minder aan je scriptie en stelt uit
Je motivatie voor je scriptie is gedaald tot een dieptepunt
Al deze dingen kunnen leiden tot het vastlopen met je scriptie of zelfs een scriptie black-out veroorzaken. Sommige studenten ontwikkelen zelfs een depressie. Je bent niet de enige; sommige studenten zijn al jaren bezig met dit proces! Resultaat: studiestress van ongekende hoogte. Uiteindelijk loop je zó vast of maak je je zo’n zorgen, dat ontspannen en goed slapen niet meer lukt. Als je moe bent wordt het nóg lastiger om een goed verhaal op papier te zetten! Hoe kom je hier ooit uit? Om je scriptie stress of scriptie black-out te lijf te gaan, moeten we ten eerste kijken naar de mogelijke oorzaken van het vastlopen met je scriptie.
Er zijn allerlei oorzaken waardoor je kunt vastlopen met je scriptie. Het is belangrijk om de bron van de scriptiestress of black-out vast te stellen, zodat je weet waaraan je moet werken. Onderstaande zaken kunnen leiden tot veel scriptiestress of zelfs een complete scriptie black-out:
» Je kunt je niet concentreren en bent snel afgeleid
» Je bent onzeker over wat je schrijft
» Je hebt geen idee of je wel goed bezig bent
» Je bent perfectionistisch, waardoor schrijven teveel tijd kost
» Je blijft bronnen raadplegen en zoeken naar meer informatie
» Je kunt een belangrijk artikel of gegeven niet vinden
» Te weinig respondenten willen meewerken aan je onderzoek
» Het lukt je niet de onderzoeksvraag te beantwoorden
» De structuur in je scriptie ontbreekt
» Je krijgt geen goede begeleiding van je scriptiebegeleider
» Je hebt het schrijven aan je scriptie te lang uitgesteld en overweegt zelfs je scriptie te laten schrijven
» Je hebt het te druk om goed aan je scriptie te kunnen werken
» Je weet het écht niet meer: de scriptie black-out
Je wilt niets liever dan lekker verder werken aan je scriptie en een goed resultaat neerzetten. Maar het lukt je simpelweg niet meer! Je komt in een vicieuze cirkel terecht: de scriptiestress is een feit. Je maakt weinig vorderingen, je loopt achter op je planning, je stelt werken aan je scriptie voortdurend uit, je gaat vastlopen met je scriptie, je voelt je schuldig, je raakt in de scriptiestress en je ervaart motivatieproblemen. Hierdoor maak je uiteindelijk helemaal geen vorderingen meer, ga je piekeren of krijg je een scriptie black-out, waardoor je nog meer achterloopt op de planning. Voilà, de vicieuze cirkel: zó kom je erin. Maar… hoe kom je er weer uit?
Vastgelopen of ervaar je blokkades met je scriptie? Topscriptie helpt je binnen no-time van je scriptiestress af met onze professionele scriptiebegeleiding! Onze scriptiebegeleiders kunnen putten uit een jarenlange ervaring met het begeleiden van het scriptieproces en bieden je de ondersteuning die jij nodig hebt. Wij hebben voor elke studierichting specifieke experts in huis. Samen met jou kijkt jouw persoonlijke Topscriptie scriptiecoach naar jouw scriptieproces en de inhoud van je verhaal:
Klopt de opbouw en structuur van je scriptie?
Waar plaats je welke informatie?
Welk onderdeel heeft nu prioriteit?
Moet je scriptieplanning worden aangepast?
Hoe kun je zorgen voor voldoende respondenten voor je enquête?
Welke informatie heb je nog nodig om de onderzoeksvraag goed te kunnen beantwoorden?
Je krijgt van ons inspiratie en concrete scriptie tips waarmee je direct aan de slag kunt. Er ontstaat al snel weer overzicht en structuur. Dat geeft rust én brengt je motivatie voor het afstuderen weer omhoog! Jij gaat deze klus klaren én een goed resultaat behalen! Scriptie stress, vastlopen of een black-out voorkomen?
Onderstaande preventieve tips kunnen helpen om je scriptieproces gezond te houden
1. Maak een gedetailleerde planning met tussentijdse haalbare deadlines. Probeer alle taken op te knippen in kleine stukjes, zodat je het overzicht houdt. Maak voor elke dag een to-do lijst en vink die als een soort boodschappenlijst netjes af, dat geeft voldoening!
2. Leer omgaan met scriptiestress en perfectionisme: Fuck Perfect! Niet alles hoeft perfect te gaan en sta jezelf toe om fouten te maken en ervan te leren.
3. Niet alle taken van het scriptieproces zijn leuk, maak het voor jezelf leuk door samen af te spreken, beloon jezelf en vraag hulp. Probeer ook positieve gedachten te formuleren: ”ik kan het WEL, ik ben nu al zo ver gekomen”.
4. Houd alles bij. Wie sprak je, wanneer en wat is er besproken?
5. Beloon jezelf, vier alle kleine successen. Heb je een hoofdstuk af? Trakteer jezelf op iets leuks!
6. Blijf communiceren met je scriptiebegeleider.
7. Werk op vaste dagen en tijden aan je scriptie, bijvoorbeeld in de bibliotheek of tijdens de scriptiedagen. Plan regelmatig pauzes in. En begin natuurlijk op tijd!
8. Creëer een rustige werkomgeving: Zet je telefoon uit, op vliegstand of installeer een speciale app die social media bijvoorbeeld blokkeert.
9. Zorg voor mindfulnes technieken in je dagelijkse routine (een diepe ademhaling, meditatie), beweeg en zorg voor gezond eten! Start bijv. met een ontspanningsoefening voordat je aan je scriptie begint (zie bijvoorbeeld YouTube, de bodyscan). Dit zorgt voor kalmte en minder stress!
Lukt het even niet meer of wil je jouw scriptiestress onder controle krijgen? Neem contact met ons op voor scriptiehulp.
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Essay schrijven: tips
Studietips algemeen
Alle onderwerpen in
Studietips algemeen
An intake meeting is always completely non-binding, we are happy to give you more personal information and tailored advice, so that you have a good idea in advance of what we can do for you.