Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Perfectionisme kan voor jou als student een enorme belemmering zijn. Zeker tijdens het schrijven van je scriptie. De meeste studenten die zich bij ons melden hebben last van perfectionisme, je bent dus niet de enige! Hoe kun jij als perfectionist tóch je scriptieproces met succes afronden? Hoe kun je leren omgaan met jouw perfectionisme en voorkomen dat je last krijgt van scriptiestress of zelfs een scriptie black-out?
Wil jij altijd de controle houden en ben je zeer gevoelig voor kritiek? Moet alles wat je doet perfect zijn en mag je van jezelf geen fouten maken? Grote kans dat jij een perfectionist bent. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste perfectionisten ervan overtuigd zijn dat hun perfectionisme helpt om hun doelen te realiseren. Niet snel tevreden zijn over je werk en het beste uit jezelf willen halen kan inderdaad nuttig en positief zijn. Maar helaas blijkt perfectionisme een eigenschap te zijn die je niet maar ‘een beetje’ hebt. De perfectionist is vaak erg zwart-wit als het gaat om succes of falen. Er zit niets tussenin. Het is perfect of het is waardeloos. Het probleem is dat het eigenlijk onmogelijk is om een perfect resultaat te bereiken. Perfectionisme is de lat altijd hoog leggen. Te hoog. De doelen die je stelt zijn gewoon niet haalbaar! Hoe goed je ook presteert, het is voor jouw gevoel nooit goed genoeg. Daarnaast gaat perfectionisme vaak samen met faalangst.
Perfectionisten lopen vaak tegen grote problemen aan bij het schrijven van een scriptie. Die scriptie moet namelijk perfect zijn. Je blijft schrappen en wijzigen en herschrijven. En piekeren. De deadline nadert maar… je stelt uit. Je scriptie is nog niet perfect. Als perfectionist kun je nu in paniek raken, of last krijgen van een scriptie black-out. Niet goed voor je scriptie en… zeker niet goed voor je gezondheid! Perfectionisme vreet energie. Als perfectionist kun je ernstige klachten ontwikkelen, zowel mentaal als fysiek.
Het is vaak lastig om een stadium van perfectionisme en twijfelen in je eentje te doorbreken. Laat ons je helpen om weer met vertrouwen in de scriptieflow te komen! Je zult zien: je bent in een mum van tijd weer op de goede weg. Dag black-out!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
In ons werk als scriptiebegeleider zien we dagelijks veel studenten met perfectionisme die veel spanning en stress ervaren. Veelal uit zich dit in slecht slapen, slecht eten en hoofd- of buikpijn. Wanneer er extreem veel stresshormonen worden aangemaakt, dan kan dit zelfs een black-out veroorzaken. Bij stress worden in je bijniermerg stresshormonen aangemaakt, zoals adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen hebben de belangrijke functie om je in stressvolle situaties helderheid, overzicht en een sneller reactievermogen te geven. Maar als deze stresshormonen tijdens het scriptieproces langdurig of in overdaad in je lichaam aanwezig zijn, dan kan dit allerlei negatieve gevolgen hebben, zoals slaapproblemen, spierafbraak, spijsverteringsproblemen, een hogere hartslag en bloeddruk of… een scriptie black-out.
We begeleiden regelmatig studenten die extreem perfectionistisch zijn. Zij zijn vaak vastbesloten om elk detail perfect te krijgen en maken zich voortdurend zorgen over de kwaliteit van hun scriptie. Ze lopen vaak helemaal vast omdat ze niks anders meer kunnen doen dan studeren/ hun scriptie schrijven. Er is een enorme druk om alles te begrijpen en geen enkel belangrijk stukje informatie te missen. Tijdens de begeleiding zien we dat deze studenten nog alleen met de scriptie bezig zijn: elke zin wordt zorgvuldig overwogen en meerdere keren herschreven. Naarmate de deadline in zicht komt, twijfelen deze perfectionistische studenten enorm aan hun werk. Het gevolg is vaak een eindeloze cyclus van herzien en twijfel, wat natuurlijk het stressniveau nog verder verhoogt.
Hoe kun jij nu uit die cyclus van stress stappen? En hoe kun je als perfectionist leren omgaan met jouw perfectionisme en voorkomen dat dit je belemmert in je scriptieproces? We geven je 5 tips:
1. De eerste stap in het overwinnen van je perfectionisme is je realiseren dat je perfectionistisch bent en dat dit jou belemmert. Deze eigenschap helpt je niet, maar saboteert jouw prestaties juist! Waarom moet alles eigenlijk zo perfect zijn? Van wie? Welke gedachten heb je hierbij? Laat elke gedachte langsdrijven als een wolkje in de lucht. Observeer hoe elke gedachte komt en gaat. Ja, deze gedachten mogen er zijn. Maar: jij bent niet je gedachten. Maak de bewuste keuze om je gedachten niet zo serieus te nemen. Neem er wat afstand van. De wolkjes drijven steeds hoger voorbij. Steeds verder weg.
2. Kijk nu vanaf een grotere afstand nog eens naar de gedachten die langs komen; vanuit een nieuw perspectief. Hoe kun je elke gedachte neutraliseren of zelfs een positieve draai geven? Wees je eigen beste vriend en haal de lat flink omlaag! Ik MOET een PERFECTE scriptie schrijven? Nee: ik wíl graag een goede scriptie schrijven! Let dus op je taalgebruik en denk niet: ‘ik moet’ of ‘als ik dit niet haal, dan..’. Deze woorden zorgen namelijk voor teveel druk, denk liever: ‘ik vind dit heel lastig, maar ik ga mijn best doen!’ Als je leert om in stressvolle situaties belemmerende gedachten te neutraliseren en te veranderen in positieve gedachten, kun je zelfverzekerder en veerkrachtiger in het leven staan. Dat scheelt een hoop buikpijn!
3. Focus niet op een einddoel, maar op het hele scriptieproces. Er hoeft niet overmorgen ineens een geweldige scriptie op tafel te liggen. Je hoeft niet vanaf de grond meteen tot bovenop de toren te springen. Neem de trap! Maak een plan dat is opgebouwd uit heel kleine stapjes. Werk van minidoel naar minidoel. Zodra je merkt dat je perfectionisme toch terrein wint, verklein je de stapjes. Haal je volgende traptrede maar absurd dicht naar je toe. Maak de stapjes zo klein als nodig is om jou in beweging te krijgen. Dit zorgt voor succeservaringen en geven jou een goed gevoel en zelfvertrouwen!
4. Heb je de volgende trede bereikt? Heb je een goede alinea geschreven of een afgenomen interview uitgewerkt? Ga voor de spiegel staan, geef jezelf maar daadwerkelijk een schouderklopje. Goed gedaan! Lach maar eens naar jezelf. En nu hardop, vanuit je buik! Door te lachen, ook zonder aanleiding, komt er endorfine, serotonine en dopamine vrij, gaat het zuurstofgehalte in je bloed omhoog en gaan de levels van je stresshormonen omlaag. En de volgende trede? Die bevindt zich belachelijk dichtbij. Want jij kiest lekker voor absurd kleine stapjes! Elke bestudeerde bron, elk relevant gevonden feit, elke opgemaakte tabel, elke deelvraag kan een trede zijn. You did it!
5. Bedenk dat herschrijven niet per se een perfectionistisch trekje is. Laat die scriptie eens een paar dagen liggen en lees hem vervolgens heel rustig door, alsof je een leek bent en nog niet bekend bent met de materie. Laat een ander ook proeflezen! Is de tekst prettig leesbaar en logisch opgebouwd? Aarzel niet om dingen te veranderen of bij te schaven. Dit hoort bij een gezond scriptieproces!
Het is voor jou als student essentieel dat je grip krijgt op je perfectionisme. Perfectionisme en het schrijven van een scriptie gaan niet goed samen. En je wilt absoluut voorkomen dat je een black-out krijgt tijdens je scriptieproces! Een black-out heeft alles te maken met de angst om niet te kunnen voldoen aan de eigen verwachtingen of die van anderen. Als je last hebt van perfectionisme kun je daarom sneller te maken krijgen met een scriptie black-out.
Worden er teveel stresshormonen in je lijf geproduceerd, zoals bijvoorbeeld noradrenaline, dan kan dit leiden tot een heuse black-out. En dat is schrikken! Wat gebeurt er dan precies in je lijf? Wanneer je veel stresshormonen produceert, ‘denkt’ je lichaam dat er gevaar dreigt. Het hormoon noradrenaline kan je vermogen tot rustig nadenken en logisch redeneren verminderen. Door de grote hoeveelheid noradrenaline word je hyperalert. Je bent klaar om te vechten of vluchten, of je bevriest. Dit kan natuurlijk heel belangrijk zijn in gevaarlijke situaties! Het stelt je in staat om zeer ad rem te handelen. Helaas kan dit ook gebeuren wanneer je niet daadwerkelijk in gevaar bent, maar wél enorm veel stresshormonen produceert. Zoals wanneer je tijdens het schrijven van je scriptie extreem wordt gehinderd door scriptiestress, hoge verwachtingen of perfectionisme. De scriptie black-out ligt dan op de loer.
Een black-out is niet iets vaags, wat je jezelf misschien hebt aangepraat. Een black-out is een heftige, meetbare reactie van het lichaam! Bij een black-out ontstaat er daadwerkelijk een storing in de hersenen. Je hebt een overvloed aan stresshormonen en het zuurstofgehalte in je bloed daalt. Hierdoor heb je (tijdelijk) geen toegang tot de informatie die je in je langetermijngeheugen hebt opgeslagen. Je kunt niet meer nadenken en soms ook je emoties niet meer bereiken. Wanneer dit je overkomt tijdens het schrijven van je scriptie kun je flink in paniek raken. Je hoofd en lichaam slaan op hol bij een scriptie black-out. Voor je het weet zit in de vecht-, vlucht- of bevriesmodus. Black-out! Het zweet breekt je uit. Er komt geen letter meer uit je toetsenbord.
Voorkom of verminder de gevolgen van een scriptie black-out! Topscriptie zet een aantal waardevolle tips voor je op een rijtje.
1. Breng structuur in je dag. Slaap en eet op vaste tijden en bouw heel bewust blije en ontspannen momenten in waarop je bijvoorbeeld sport, naar je favoriete muziek luistert, geniet van een kop warme chocolademelk of gezellig bijkletst met een goede vriend. Dit geeft je lichaam en geest de kans om te herstellen van de inspanningen en haalt je stresslevels omlaag.
2. Zit je vast? Neem een pauze. Stop even met (krampachtig) zoeken in je brein naar de informatie die je nodig hebt. Richt je aandacht een tijdje op iets heel anders waarbij je je hersenen moet gebruiken. Maak een kruiswoordpuzzel, kijk naar het journaal of een documentaire of speel een potje schaak. Probeer later de draad van je scriptie weer op te pakken. Je zult merken: hoe vaker je deze afleidingsmanoeuvre voor je brein oefent, hoe beter dit je afgaat.
3. Zet negatieve gedachten om in neutrale of, nog liever, helpende gedachten.
4. Vliegt de scriptiestress je naar de keel en raak je in paniek? Adem rustig in door je neus, naar je buik toe. Laat je buik bollen bij het inademen. Houd minstens drie tellen vast. Blaas de adem nu geleidelijk uit door je mond, terwijl je je hoofd en schouders naar voren laat zakken. Even rust. Adem dan weer rustig en diep in en richt langzaam je hoofd en schouders weer op. Houd weer een paar tellen vast. Herhaal dit zo vaak als nodig is. Deze ademhalingsoefening verhoogt het zuurstofgehalte in je hersenen, waardoor de noradrenaline afbreekt en je denkvermogen terugkeert. Je kunt ook mindfulness of ademhalingsoefeningen opzoeken op Youtube. Ook hierbij geldt: oefening baart kunst! Zorg er dus voor dat je dit op vaste tijden op de dag steeds herhaalt, bijvoorbeeld voordat je start met leren of het schrijven van je scriptie.
5. Begin met schrijven, door met jezelf af te spreken dat je IETS schrijft. Het maakt niet uit als het verkeerd is of niet gelijk op papier staat zoals je het bij de docent wil inleveren. Door daadwerkelijk te starten en er geen druk op te leggen (doordat het ook fout mag zijn), lukt het vaak veel beter. Als je last hebt van perfectionisme wil je graag direct iets goeds op papier zetten, maar het helpt door gewoon te starten met schrijven met een kladversie, die je vervolgens daarna wel weer kan gaan perfectioneren.
6. Zit je helemaal vast in je scriptie black-out en kom je er alleen niet uit? Probeer eens samen met een studiegenoot elkaar te helpen en bij te staan. Ook een persoonlijke begeleider van Topscriptie helpt je hier stap voor stap doorheen.
Neemt jouw perfectionisme of black-out de regie over? Wij zitten voor je klaar! Alle begeleiders van Topscriptie hebben zeer veel ervaring met het begeleiden van het scriptieproces. Wij hebben voor elke studierichting specifieke experts in huis. Samen met jou kijkt jouw persoonlijke Topscriptie begeleider naar jouw scriptieproces en de indeling, structuur en opbouw van je verhaal. Je krijgt weer zelfvertrouwen, overzicht en rust en kunt stapsgewijs je scriptie afronden.
Onze ervaren begeleiders staan paraat! Bel of mail Topscriptie. Met de hulp van jouw persoonlijke Topscriptie begeleider kun jij straks, ondanks je perfectionisme of scriptie black-out, je scriptie met succes afronden. Dat lucht op!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Dyslexie: tips
Studietips algemeen
Alle onderwerpen in
Studietips algemeen
An intake meeting is always completely non-binding, we are happy to give you more personal information and tailored advice, so that you have a good idea in advance of what we can do for you.