Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Master thesis schrijven? Zó doe je dat!

Master thesis schrijven? Het schrijven van een master thesis is een flinke klus, die veel tijd en energie kost. Om een master thesis te kunnen schrijven moet je eerst onderzoek uitvoeren, de gevonden informatie bestuderen, conclusies trekken en vervolgens hier een goed lopend verhaal over schrijven. Waar begin je? Spoiler alert: niet met het voorwoord! Waar dan wel? Topscriptie geeft je graag een aantal tips om een goede start te maken met het schrijven van jouw master thesis.

Hoe schrijf ik een master thesis?

Een master thesis is in principe hetzelfde als een master scriptie. Op basis van een onderzoeksvraag verzamel je informatie en onderzoek je een bepaald deelonderwerp van jouw vakgebied. Uiteindelijk presenteer je jouw onderzoeksresultaten, die als het goed is jouw onderzoeksvraag geheel of deels beantwoorden. Moeilijk? Ja. Een masterthese schrijven doe je niet zomaar even! Ten eerste moet je in de rol van onderzoeker kruipen. Ten tweede moet je de gevonden literatuur kunnen ordenen en analyseren en ten derde moet je ook nog eens een foutloze, goed lopende tekst aanleveren. Alleen dat laatste is al een vak op zich. De meeste studenten zijn nu eenmaal niet toevallig ook schrijver!

Master thesis schrijven… kan ik dat wel?

De opdracht om een master thesis te schrijven lijkt groot (en is dat ook). Dit kan voor sommige studenten beangstigend zijn. Het is belangrijk om je niet te laten ontmoedigen. Een master thesis schrijven is een marathon en geen sprint. Je hoeft dit niet binnen twee weken af te ronden. Er is tijd en: je hoeft het niet alleen te doen. Jouw begeleider en medestudenten vanuit je opleiding kunnen met je meedenken. Bovendien kun je professionele hulp krijgen bij het schrijven van jouw master thesis. Veel studenten schakelen de hulp van Topscriptie in. Je krijgt dan een eigen begeleider die jou helpt je master thesis goed op de rails te krijgen. Je zult merken dat er een last van je schouders valt!

Jouw master thesis hoeft niet perfect te zijn!

Leg de lat niet te hoog. Maak het jezelf maar wat makkelijker. Dat helpt! Sta jezelf om te beginnen toe om een master thesis te schrijven die niet perfect is. Je gaat fouten maken in dit proces. Je gaat achteraf denken: had ik dit maar anders aangepakt. Je gaat kritiek krijgen op je master thesis. Voor verreweg de meeste studenten hoort dit er allemaal bij, ook als je master thesis uiteindelijk gewoon wordt goedgekeurd! Accepteer dit alvast en ga er maar gewoon vanuit dat ook jij niet perfect bent. Adem rustig de acceptatie in… en langzaam het perfectionisme uit. Acceptatie in, perfectionisme uit. Wees je eigen beste vriend!

Sta jezelf vervolgens toe om gewoon te gaan typen. Ja, je mag zinnen typen die nog niet heel lekker lopen. Taalkundig pimpen doen we later! Ja, je mag sommige stukken eerst overslaan, omdat je eerst de rode draad van je master thesis op papier wilt hebben. Eerst is het zaak om je verhaal in grove lijnen vast te leggen. Verfijnen komt later.

Master thesis schrijven? Zó doe je dat!

Master thesis schrijven: eerst het voorwoord?

Als je een master thesis leest, dan zie je dat deze (na de titelpagina) vaak begint met een voorwoord. Toch is het beter om het voorwoord pas te schrijven als je je master thesis helemaal hebt afgerond.

Waar moet een master thesis aan voldoen?

Stap 1. Formuleer je onderzoeksvraag.

Goed, je weet alvast wat de laatste stap is. Maar waarmee begin je in het proces van je master thesis? Met het bepalen van je onderwerp! Kies een onderwerp dat dicht bij je eigen interesses ligt en liefst ook past bij de functie die je na je afstuderen zou willen vervullen. Veelal kies je bij een masterthesis een onderwerp op basis van een research gap in de literatuur. Vervolgens stel je je centrale onderzoeksvraag op, die je opsplitst in een aantal deelvragen. Alleen op basis van een goede onderzoeksvraag kun je een goede master thesis schrijven. Besteed hier voldoende aandacht aan! Hoe je een goede onderzoeksvraag opstelt, lees je in het onderstaande artikel.

Onderzoeksvraag: de basis van je scriptie

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

0614592593

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

0614592593

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader

Stap 2. Verzamel informatie.

Verzamel informatie over het door jou gekozen onderwerp. Lees je in. Zorg dat je  je onderwerp door en door kent en ook kunt plaatsen in het geheel van jouw vakgebied. Eventueel verschillende standpunten hierover: jij kent ze en kunt ze toelichten. Noteer meteen elke bron die relevant is. Dat scheelt een hoop zoekwerk wanneer je je bronnenlijst opstelt. Verzamel eventueel ook wat basisinformatie over de opdrachtgever en de probleemstelling die moet worden opgelost. Durf door te vragen en maak duidelijke afspraken. Naar welk eindproduct werk je toe? Welke verwachtingen hebben de opdrachtgever, jouw begeleider en de opleiding?

Stap 3. Breng structuur aan.

Maak een voorlopige inhoudsopgave op basis van je deelvragen. Deel de hoofdstukken op in paragrafen. Kies per hoofdstuk voor een chronologische, geografische, methodische of thematische indeling. Vervolgens plaats je de gevonden informatie in de juiste (sub)paragraaf. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe de opzet van een master thesis eruit kan zien.

 

Structuur van je master thesis: basisopzet

Een goede master thesis is vaak opgebouwd uit een aantal vaste onderdelen. Let op: meestal gelden er binnen een opleiding een aantal regels betreffende de gewenste structuur van een scriptie. Informeer hiernaar! Een master thesis heeft in het algemeen vaak de volgende indeling:

  • Titelpagina/omslag
  • Voorwoord
  • Samenvatting
  • Inhoudsopgave
  • Inleiding
  • Theoretisch kader
  • Onderzoeksmethoden
  • Resultaten
  • Conclusies en discussie
  • Aanbevelingen
  • Bronnenlijst
  • Bijlagen

Stap 4. Maak een planning.

Een master thesis schrijven is een hoop werk. Veel studenten zien door de bomen het bos niet meer. Het helpt als je jouw master thesis opdeelt in behapbare stukjes! Plan in welke week je welk hoofdstuk schrijft. Maak een schema om voor jezelf overzicht te creëren. Ineens zie je: als ik elke week een hoofdstuk schrijf, haal ik met gemak die deadline! Op deze pagina vind je een lege planning die je kunt gebruiken als hulpmiddel.

Stap 5. Schrijf de inhoud.

Als je begint met het schrijven van de hoofdstukken, werk dan vanuit de inhoudsopgave. Werk steeds toe naar een antwoord op de hoofdvraag of één van de deelvragen.

Tip: begin met het hoofdstuk over je literatuuronderzoek: het theoretisch kader. Deze theorie vormt de basis van je master thesis. Welke theorieën, visies, modellen en discussies zijn er al gepubliceerd over het onderwerp dat jij onderzoekt? En: wat gaat jouw onderzoek daaraan toevoegen, waarom is jouw master thesis relevant?

Een goede volgende stap is het hoofdstuk ‘Onderzoeksmethoden’, waarin je beschrijft middels welke methoden je je onderzoek hebt uitgevoerd. Zoals: literatuuronderzoek, observaties, interviews of enquêtes. Vervolgens kun je het hoofdstuk schrijven met de resultaten van je onderzoek. Hier beschrijf je tot in detail wat je hebt ontdekt gedurende je onderzoek. Gebruik grafieken en tabellen om overzicht te creëren.

Stap 6. Schrijf de conclusies en discussie.

Pas als je de inhoud van de master thesis hebt geschreven, schrijf je de inleiding, met daarin het doel en de opzet van je master thesis. Schrijf vervolgens de conclusie, waarin je hoofd- en deelvragen beantwoordt. Ten slotte schrijf je de samenvatting en een eventueel voorwoord. 

Problemen met je master thesis? Topscriptie helpt je snel verder!

Begin nooit zomaar met het schrijven van je master thesis! Het is belangrijk dat iedereen van wie medewerking wordt verwacht je plan eerst goedkeurt. Kom je er tijdens het schrijven van je master thesis achter dat het anders moet of beter kan? Je kunt je plan aanpassen… maar alleen als je dit heel goed kunt motiveren!

Wordt jouw master thesis afgekeurd en weet je niet hoe je verder moet? Bij Topscriptie krijg je je eigen persoonlijk begeleider, die je snel helpt om overzicht te krijgen en de draad weer op te pakken. Wordt het document op taal afgekeurd? Laat je master thesis professioneel redigeren door een taalkundige van Topscriptie. Onze ervaren begeleiders staan voor je klaar!

 

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

0614592593

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

0614592593

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader

Professional help with your studies and thesis

An intake meeting is always completely non-binding, we are happy to give you more personal information and tailored advice, so that you have a good idea in advance of what we can do for you.


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
    © Copyright 2025 Topscriptie
    4.8
    powered by Google
    js_loader