Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

In de inleiding van je scriptie of afstudeeronderzoek (beroepsproduct/ portfolio etc.) introduceer je jouw onderwerp. Je beschrijft ook de aanleiding, doelstelling, probleemstelling en deelvragen (/hypotheses) van jouw onderzoek. Heb je nog geen onderwerp? Je kunt vaak inspiratie vinden door een onderwerp te kiezen waar je al eerder over hebt geschreven tijdens je studie, door met je docent te sparren of lees eens het nieuws (maatschappelijke trends) en recente (academische) artikelen door.

Een goede aanleiding maakt helder wat je wil gaan onderzoeken en welke relevante aspecten hierbij een rol spelen. Het is ook belangrijk om de lezer te overtuigen van de relevantie van jouw onderzoek.

Waarschijnlijk heb je al een plan van aanpak/ onderzoeksvoorstel moeten schrijven? Dit kun je prima gebruiken voor je inleiding, let er wel op dat je het herschrijft. Let er bijvoorbeeld op dat je de meeste informatie over je onderzoek in de onvoltooid tegenwoordige tijd schrijft (in een plan van aanpak schrijf je meestal in de toekomstige tijd), schrijf dus bijvoorbeeld in je scriptie: dit onderzoek richt zich op de vraag of het pestprogramma X zorgt voor minder pestgedrag op basisschool Y.

 
4.8
Gebaseerd op 124 beoordelingen
powered by Google
Barend Franken
20:32 23 Jul 24
Selma Dekker van Topscriptie heeft mij zo goed geholpen. Mijn scriptie was afgekeurd en ik mocht het één keer herkansen en met de juiste begeleiding is het van een 4.5 naar een 7.5 gegaan. De begeleiding is professioneel, zeer persoonlijk, aangepast op wat ik nodig had, Selma was altijd bereikbaar maar vooral heel erg vakkundig. Niks minder dan een dikke 10 en ik kan het echt iedereen aanraden.
Dorien Schildermans
11:17 16 Jul 24
Heel erg tevreden over de hulp van Topscriptie. De mentor (Carmen) die ik kreeg toegewezen heeft niet alleen mijn scriptie nagelezen, maar mij ook bijgestaan met tips en handvaten om alles tot een goed einde te kunnen brengen. Ook wist ze mij op de juiste momenten mentaal te ondersteunen zodat ik er niet aan onder door ging, maar het positief kon blijven benaderen. Tevens had ze de professionaliteit om een collega in te schakelen om mij met bepaalde zaken nog beter te kunnen ondersteunen en helpen. Het gaf mij ook een hele geruststelling dat ik op een professioneel iemand kon terugvallen die ook echt tijd voor mij had. Iedereen in mijn omgeving bood zijn hulp aan, maar vaak ontbrak het aan de juiste kennis voor een goede scriptie of hadden ze toch net onvoldoende tijd om het degelijk na te kijken. Zonder de hulp van mijn mentor van Topscriptie had ik vandaag niet de trotse eigenaar kunnen zijn van een masterdiploma. Ik ben dus meer dan tevreden over Topscriptie en ik kan het iedereen ten zeerste aanraden. Het kost misschien wat, maar je krijgt er ook heel wat voor in de plaats. Ik ben heel erg blij en dankbaar dat Topscriptie gevonden heb en dat ze mij hebben geholpen!!!
Een geschenk is TOPSCRIPTIE! Vanaf het eerste moment t/m de diploma uitreiking zo betrokken. Als de student vastloopt, zetje nodig heeft, ondersteuning bij de scriptie dan zijn dit de meest betrokken mensen waar je kind mee te maken kan hebben‼️ 24/7 bijna beschikbaar en bereikbaar geven zelfvertrouwen en alle tools om door te gegaan en het gewenste resultaat te behalen! Wat waren wij zonder jullie chapeau 👏🏼🎓🥳
JDB
12:01 11 Jul 24
Lucas
12:23 06 Jul 24
Bij aanvang van de laatste maand van mijn afstudeeronderzoek heb ik Topscriptie ingeschakeld omdat ik het overzicht had verloren. Topscriptie heeft snel geschakeld en mij aan Joost gekoppeld. Joost heeft mij met zijn jarenlange ervaring in de logistiek- en supply chain-sector, zowel als docent op de hogeschool, erg goed geholpen. Het heeft natuurlijk wel een prijskaartje, maar de rust en structuur die je ervoor terugkrijgt, zijn het waard.
Sirée Koolen-Wijkstra
09:04 28 Jun 24
Ik ben geholpen door Selma Dekker van Topscriptie. Ze hield me bij de les, wist goed te vertellen welke informatie ik moest overbrengen in mijn scriptie en welke in mijn portfolio en was een plezier om mee samen te werken. Ik heb en 9 gehaald en dat is mede dankzij haar! Bedankt Topscriptie dat jullie zulke goede begeleiders hebben en me daar snel en makkelijk mee in contact hebben gebracht.
A B
08:49 27 Jun 24
Wij zijn ontzettend tevreden over de ondersteuning die we hebben ontvangen van Topscriptie.nl en in het bijzonder van Judy. Als masterstudenten zonder enige voorkennis van de conjunct methodologie, stonden we voor een enorme uitdaging. Judy heeft ons hierbij buitengewoon professioneel begeleid.De voorbereiding die Judy had gedaan, was van topniveau. Ze bracht ook alles op een begrijpelijke en toegankelijke manier over. Dankzij haar uitstekende begeleiding en de praktische tips die ze ons gaf, hebben we een zeer goed cijfer gehaald voor onze masterproef. Hoewel we graag nog meer uren met Judy hadden willen inplannen, liet onze tijd het helaas niet toe.Hoewel het een investering is, is het de investering meer dan dubbel waard! Een absolute 5 sterren en aanrader voor iedereen die hulp zoekt met hun scriptie/thesis.
Peter Pottersta
20:15 18 Jun 24
Tijdens mijn Master traject heb ik uitstekende begeleiding ontvangen. Hoewel je uiteindelijk zelf verantwoordelijk bent voor het behalen van je diploma, is de support van een goede begeleider onmisbaar. De feedback en ondersteuning die ik kreeg, hebben me gemotiveerd om door te zetten, ook op momenten dat het even tegenzat. Juist dat duwtje in de rug op het moment dat je het nodig hebt, helpt je om gefocust te blijven en niet op te geven. Dankzij de begeleiding heb ik mijn Master succesvol weten af te ronden - iets wat me zonder die support niet was gelukt.
js_loader

De inleiding van je scriptie (of afstudeeronderzoek) bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:

De aanleiding van je onderzoek (start met een vooronderzoek)

Doelstelling

Probleemstelling/ centrale onderzoeksvraag

Deelvragen (hbo)/ hypotheses en een conceptueel model model (niet voor elke hbo opleiding verplicht)

Inleiding scriptie schrijven

Aanleiding van je onderzoek

Je start je inleiding met het beschrijven van de aanleiding van je onderzoek. Bij hbo is dat vaak een ‘probleem’ binnen een bedrijf en bij wo een ‘research gap‘ in de wetenschappelijke literatuur.

Tip: het is logisch dat je graag snel iets op papier wil zetten, maar in deze beginfase is het heel belangrijk dat je eerst veel informatie leest en achterhaalt middels een vooronderzoek en pas daarna start met schrijven.

Voor hbo studenten betekent dit dat je een vooronderzoek start door gesprekken aan te gaan met het bedrijf. In deze fase ga je op zoek naar wat het probleem is maar vooral de achterliggende redenen en achtergrondinformatie (interne én externe aanleiding, gebruik hierbij de 6W vragen als hulpmiddel, deze staan uitgelegd op onze pagina over het schrijven van een plan van aanpak). Probeer ook alvast wat literatuur te lezen, hoe meer informatie je hebt, hoe beter je jouw inleiding van je scriptie kunt schrijven.

Voor wo studenten betekent dit dat je pas je aanleiding kunt schrijven zodra je veel (wetenschappelijke) literatuur hebt gelezen over jouw onderwerp. Lees ook goed de discussie door, hier worden vaak al suggesties gedaan voor vervolgonderzoek waar je op in kunt haken met jouw scriptie. Door veel te lezen begrijp je het onderwerp steeds beter en kun je ook jouw onderwerp goed afbakenen!

Doelstelling van je onderzoek

Stel de doelstelling van je onderzoek op basis van je probleemanalyse vast en houd in gedachten dat je een scriptie schrijft voor je opleiding, niet voor je opdrachtgever. Het kan verleidelijk zijn om de doelstelling te formuleren vanuit het perspectief van je opdrachtgever of bedrijf, waarbij de focus ligt op het oplossen van een praktisch probleem, zoals het verhogen van de omzet uit een bepaalde advertentiegroep. Echter, dit is vaak niet wat de opleiding van je verwacht.

In je scriptie draait het om het inzichtelijk maken van het probleem en de oorzaken ervan. Jouw taak is om onderzoek te doen en resultaten te presenteren, op basis waarvan je het bedrijf kunt adviseren. Het doel is om een rapport op te leveren dat anderen, zoals het bedrijf, kunnen gebruiken om verdere stappen te zetten. Jij maakt het probleem helder en biedt inzichten, maar het oplossen van bedrijfsproblemen is niet je primaire verantwoordelijkheid in een scriptie.

Tips:

Maak je doelstelling concreet en meetbaar (SMART)

Voorbeeldzin is: De doelstelling van dit onderzoek is om te achterhalen/ onderzoeken…

Probleemstelling/ centrale onderzoeksvraag

Veel studenten vinden dit een moeilijk onderdeel. Als het voorgaande stuk duidelijk op papier staat, is het eigenlijk heel simpel en moet je vooral zorgen om je onderzoeksvraag te laten aansluiten bij de voorgaande paragrafen. Vraag jezelf af wat je van het onderwerp zou willen weten en waarom juist dat?

Je kunt de volgende checklist gebruiken om te controleren of je aan de (basis)voorwaarden voldoet voor een goede centrale vraag:

Focus/ afgebakend: op één deelonderwerp (zorg voor een goede afbakening, probeer niet het hele onderwerp te onderzoeken maar juist echt één deelonderwerp)

Belangrijk: vraag jezelf af wie er iets aan jouw onderzoek heeft?

Onderzoekbaar: is het onderzoekbaar, is er (waarschijnlijk) voldoende informatie om hier onderzoek naar te doen?

Formuleer je onderzoeksvraag en hypotheses helder, afgebakend, eenduidig, zonder mening (neutraal) en met feiten. Maar geef nog geen antwoord!

Voorbeeld afbakening (nummer 3 is juist):

1. In hoeverre voldoet het Nederlandse belastingstelsel aan de gestelde eisen?

2. In hoeverre voldoet omzetbelasting aan de gestelde eisen?

3. In hoeverre voldoet omzetbelasting aan de rechtvaardigheidseis?

Voorbeeld inleiding scriptie

Het is soms prettig om een voorbeeld in te zien van een inleiding, zodat je wat inspiratie op kunt doen. In de hbo scriptiebank kun je een scriptie uit jouw vakgebied openen en de inleiding lezen. Voor een wo scriptie voorbeeld kun je via jouw eigen universiteit via de databank scripties openen. Of kijk bijvoorbeeld eens op de databank van de Erasmus Universiteit of het scriptiearchief van de UU.

Veel succes met het schrijven van de inleiding van je scriptie!

We hebben je in dit artikel algemene tips voor zowel hbo- als ook wo-studenten gegeven, maar hou altijd rekening met de specifieke eisen van jouw studie.

Wil jij graag goede hulp van een professionele scriptiebegeleider die met je meedenkt over het schrijven van jouw inleiding van je scriptie?

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

0614592593

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

0614592593

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader

Professional help with your studies and thesis

An intake meeting is always completely non-binding, we are happy to give you more personal information and tailored advice, so that you have a good idea in advance of what we can do for you.


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
    © Copyright 2025 Topscriptie
    4.8
    powered by Google
    js_loader