Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hoe maak je een goed reflectieverslag? - Topscriptie

Hoe maak je een goed reflectieverslag?

Bijna iedereen moet tijdens zijn of haar (praktijkgerichte opleiding) wel een reflectieverslag maken. In een reflectieverslag kijk je terug op een situatie of gebeurtenis met als doel om een reflectie te geven op je leerproces. Wanneer je het gevoel hebt dat het schrijven van een reflectieverslag voor jou echt een ‘moetje’ is, dan ben je zeker niet de enige. Maar wanneer je vasthoudt aan een duidelijke reflectieverslag structuur dan valt het eigenlijk hartstikke mee en is het nog leerzaam ook! In dit artikel geven we concrete tips en voorbeelden om een goed reflectieverslag te schrijven.

Reflectieverslag schrijven en opbouw

Een reflectieverslag begint meestal met een korte inleiding, gevolgd door de kern (waarin je de situaties beschrijft en analyseert, veelal middels de STARR-methode) en eindigt met de conclusies. In de inleiding beschrijf je meestal kort wat je precies in je reflectieverslag gaat bespreken, het onderwerp, het doel en eventuele andere informatie. In de kern van je verslag beschrijf je dus de verschillende situaties waarop je reflecteert. Meestal beschrijf je minimaal 3 situaties, om zo aan te tonen dat je over verschillende competenties beschikt (of aan leerdoelen hebt voldaan).

Hoe pas ik de STARR-methode toe in mijn reflectieverslag?

De meest gebruikte structuur bij het schrijven van een reflectieverslag is de zogenaamde STARR-methode. Deze methode is ontstaan in het HR-vakgebied en is daarom erg taakgericht en weinig emotioneel van karakter. Dat taakgerichte karakter maakt de methode lekker praktisch. Hieronder werken we alle stappen van de STARR-methode voor je uit en geven we je concrete voorbeelden. Wanneer je deze stappen volgt en toepast op jouw context, dan is je reflectieverslag binnen no-time af!

Hoe maak je een goed reflectieverslag?

STARR methode met voorbeelden

Stap 1: de Situatie

Voor een goed reflectieverslag is dit misschien wel de belangrijkste stap: het omschrijven van een situatie. Je dient hier de situatie zo concreet mogelijk te maken. Dus een situatie is niet ‘mijn afstudeerproject’, maar bijvoorbeeld wel ‘de eindpresentatie van mijn afstudeerproject’.

Het gaat hier om de beschrijving van een concrete gebeurtenis. Een concrete gebeurtenis kan je afbakenen op tijd en locatie, bijvoorbeeld ‘de vergadering op het hoofdkantoor op 3 oktober’. Tijdens deze concrete gebeurtenis ging er iets heel goed of juist helemaal niet, liet je heel duidelijk een bepaalde competentie zien of juist helemaal niet of de gebeurtenis was voor jou om een andere reden heel belangrijk. Denk dus goed na welke gebeurtenis je kiest om op te reflecteren!

Bij de beschrijving van de situatie moet je in ieder geval een antwoord geven op de volgende vragen:

Wat was de gebeurtenis?

Waar en wanneer was de gebeurtenis?

Wie waren erbij betrokken?

Wat gebeurde er precies?

Bij het beantwoorden van deze vragen is het goed om zo veel mogelijk aandacht te hebben voor details. Het is belangrijk dat de lezer van jouw reflectieverslag zich de situatie gemakkelijk voor zich kan zien.

Topscriptie B.V.
4.8
Gebaseerd op 124 beoordelingen
powered by Google
Barend FrankenBarend Franken
20:32 23 Jul 24
Selma Dekker van Topscriptie heeft mij zo goed geholpen. Mijn scriptie was afgekeurd en ik mocht het één keer herkansen en met de juiste begeleiding is het van een 4.5 naar een 7.5 gegaan. De begeleiding is professioneel, zeer persoonlijk, aangepast op wat ik nodig had, Selma was altijd bereikbaar maar vooral heel erg vakkundig. Niks minder dan een dikke 10 en ik kan het echt iedereen aanraden.
Dorien SchildermansDorien Schildermans
11:17 16 Jul 24
Heel erg tevreden over de hulp van Topscriptie. De mentor (Carmen) die ik kreeg toegewezen heeft niet alleen mijn scriptie nagelezen, maar mij ook bijgestaan met tips en handvaten om alles tot een goed einde te kunnen brengen. Ook wist ze mij op de juiste momenten mentaal te ondersteunen zodat ik er niet aan onder door ging, maar het positief kon blijven benaderen. Tevens had ze de professionaliteit om een collega in te schakelen om mij met bepaalde zaken nog beter te kunnen ondersteunen en helpen. Het gaf mij ook een hele geruststelling dat ik op een professioneel iemand kon terugvallen die ook echt tijd voor mij had. Iedereen in mijn omgeving bood zijn hulp aan, maar vaak ontbrak het aan de juiste kennis voor een goede scriptie of hadden ze toch net onvoldoende tijd om het degelijk na te kijken. Zonder de hulp van mijn mentor van Topscriptie had ik vandaag niet de trotse eigenaar kunnen zijn van een masterdiploma. Ik ben dus meer dan tevreden over Topscriptie en ik kan het iedereen ten zeerste aanraden. Het kost misschien wat, maar je krijgt er ook heel wat voor in de plaats. Ik ben heel erg blij en dankbaar dat Topscriptie gevonden heb en dat ze mij hebben geholpen!!!
Een geschenk is TOPSCRIPTIE! Vanaf het eerste moment t/m de diploma uitreiking zo betrokken. Als de student vastloopt, zetje nodig heeft, ondersteuning bij de scriptie dan zijn dit de meest betrokken mensen waar je kind mee te maken kan hebben‼️ 24/7 bijna beschikbaar en bereikbaar geven zelfvertrouwen en alle tools om door te gegaan en het gewenste resultaat te behalen! Wat waren wij zonder jullie chapeau 👏🏼🎓🥳
JDBJDB
12:01 11 Jul 24
LucasLucas
12:23 06 Jul 24
Bij aanvang van de laatste maand van mijn afstudeeronderzoek heb ik Topscriptie ingeschakeld omdat ik het overzicht had verloren. Topscriptie heeft snel geschakeld en mij aan Joost gekoppeld. Joost heeft mij met zijn jarenlange ervaring in de logistiek- en supply chain-sector, zowel als docent op de hogeschool, erg goed geholpen. Het heeft natuurlijk wel een prijskaartje, maar de rust en structuur die je ervoor terugkrijgt, zijn het waard.
Sirée Koolen-WijkstraSirée Koolen-Wijkstra
09:04 28 Jun 24
Ik ben geholpen door Selma Dekker van Topscriptie. Ze hield me bij de les, wist goed te vertellen welke informatie ik moest overbrengen in mijn scriptie en welke in mijn portfolio en was een plezier om mee samen te werken. Ik heb en 9 gehaald en dat is mede dankzij haar! Bedankt Topscriptie dat jullie zulke goede begeleiders hebben en me daar snel en makkelijk mee in contact hebben gebracht.
A BA B
08:49 27 Jun 24
Wij zijn ontzettend tevreden over de ondersteuning die we hebben ontvangen van Topscriptie.nl en in het bijzonder van Judy. Als masterstudenten zonder enige voorkennis van de conjunct methodologie, stonden we voor een enorme uitdaging. Judy heeft ons hierbij buitengewoon professioneel begeleid.De voorbereiding die Judy had gedaan, was van topniveau. Ze bracht ook alles op een begrijpelijke en toegankelijke manier over. Dankzij haar uitstekende begeleiding en de praktische tips die ze ons gaf, hebben we een zeer goed cijfer gehaald voor onze masterproef. Hoewel we graag nog meer uren met Judy hadden willen inplannen, liet onze tijd het helaas niet toe.Hoewel het een investering is, is het de investering meer dan dubbel waard! Een absolute 5 sterren en aanrader voor iedereen die hulp zoekt met hun scriptie/thesis.
Peter PotterstaPeter Pottersta
20:15 18 Jun 24
Tijdens mijn Master traject heb ik uitstekende begeleiding ontvangen. Hoewel je uiteindelijk zelf verantwoordelijk bent voor het behalen van je diploma, is de support van een goede begeleider onmisbaar. De feedback en ondersteuning die ik kreeg, hebben me gemotiveerd om door te zetten, ook op momenten dat het even tegenzat. Juist dat duwtje in de rug op het moment dat je het nodig hebt, helpt je om gefocust te blijven en niet op te geven. Dankzij de begeleiding heb ik mijn Master succesvol weten af te ronden - iets wat me zonder die support niet was gelukt.
js_loader

Stap 2: de Taak

Wanneer je de situatie helder hebt omschreven, ga je in de volgende stap jouw taak of rol in die situatie omschrijven. Belangrijk daarbij is ook dat je aangeeft welk doel je bij die taak had. Met andere woorden, waarom had of deed jij die taak? Bij de beschrijving van de taak moet je in ieder geval een antwoord geven op de volgende vragen:Wat was jouw rol?

Wat was de rol van anderen?

Wat werd er van je verwacht en door wie?

Wat verwachtte je van jezelf?

Wat was het einddoel?

Stap 3: de Actie

Van de taak is het een klein stapje naar de actie: wat is het dat je concreet deed? Hier gaat het dus om een beschrijving van jouw gedrag. Omschrijf jouw gedrag zoals een film of een verhaal in een boek, zodat de lezer zich gemakkelijk jouw gedrag voor kan stellen. Hoe gedetailleerder, hoe beter! Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Zo kan je bijvoorbeeld alle acties en reacties registreren op een tijdlijn (bijvoorbeeld: ‘9.00 u start teamvergadering, 9.30 u presentatie van mijn afstudeerproject, 9.45 u vragen op mijn presentatie door teamleden, etc.’). Ook kan je deze stap opschrijven in de vorm van een dialoog (bijvoorbeeld: ‘Teamleider: waarom heb je alleen A-klanten meegenomen in je onderzoek?, Ik: ik heb het onderzoek afgebakend op de groep waar het grootste deel van jullie omzet vandaan komt, Teamleider: gaan we daardoor geen kansen missen?, etc. ‘). Zorg dat deze gedragsbeschrijving in ieder geval antwoord geeft op de volgende vragen:

Wat was het dat je deed?

Wat was het dat je zei?

Hoe werd daarop gereageerd door anderen?

Wat deed of zei jij vervolgens?

Stap 4: het Resultaat

Waar je in stap 3 jouw gedrag omschrijft als een film of een verhaal in een boek, laat je in deze stap het einde van die film of dat boek zien. En waar het bij de voorgaande stappen goed is om veel detail toe te voegen, kan je het in deze stap kort en bondig houden. Zorg dat je beschrijving van het resultaat antwoord geeft op de volgende vragen:

Hoe is de situatie afgelopen?

Wat heeft jouw gedrag opgeleverd?

Wat is nu de stand van zaken?

Stap 5: de Reflectie

De laatste stap van de STARR-methode is de daadwerkelijke reflectie. In deze stap maak je duidelijk hoe jij op de situatie terugkijkt en vooral wat je ervan hebt geleerd. Vooral dat leereffect is belangrijk (dat is uiteindelijk waarom je de reflectie doet!), dus zorg dat dat goed naar voren komt in je verslag. Je zal hier dus echt wat meer de diepte in moeten gaan dan enkel schrijven: ‘Dat zal ik de volgende keer anders doen’.

Voorbeeld: ‘Ik heb geleerd dat ik in een presentatie altijd moet starten bij het vertrekpunt van het project. Wanneer je begint met het delen van de eindresultaten, voelen de mensen die minder in het project zitten zich wellicht bedolven onder een berg informatie. Daardoor ontstonden tijdens mijn presentatie veel vragen, die ik eigenlijk had kunnen tackelen als ik iedereen in het begin beter had meegenomen in het waarom achter mijn project. Eventueel had ik dat ook kunnen doen door aan het begin een korte animatiefilm over mijn project te tonen. Voor een volgende presentatie ga ik een korte animatie over mijn project maken zodat iedereen gemakkelijk kan worden meegenomen in wat het is dat ik voor de organisatie aan het doen ben en waarom. Ik ga daarvoor de hulp vragen van Sophie die al ervaring heeft in het maken van korte animaties over projecten’.

In deze reflectiefase geef je in ieder geval antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe kijk je terug op jouw gedrag?
  • Wat ging goed? Wat kon beter?
  • Ben je tevreden met het resultaat?
  • Zijn anderen tevreden met het resultaat?
  • Wat zou je een volgende keer anders doen? Wat heb je daarvoor nodig?

Als het goed is heb je jouw reflectieverslag nu af! Wil jij jouw reflectieverslag laten nakijken (of je stageverslag)? Of wil je graag wat hulp (dit kan ook bij de andere manieren van reflecteren zoals het model van Korthagen of de ABCD reflectiemethode) of feedback op jouw reflectieverslag? Wij van Topscriptie helpen je graag!

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

0614592593

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

0614592593

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader

Lees verder

Stageverslag

Alles over

Studietips algemeen

Professionele hulp bij je studie en scriptie

Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
    © Copyright 2024 Topscriptie
    4.8
    powered by Google
    js_loader