Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dyslexie: scriptie schrijven en studeren

Hoe studeer je met dyslexie? Veel studenten met dyslexie ervaren moeilijkheden met studeren en het schrijven van hun scriptie. Het kost je vaak extra moeite om stukken te lezen, het geheel te zien en je doet hier veelal langer over dan een medestudent. Daarnaast heb je vaak een andere manier van informatie verwerken en werk je misschien minder gestructureerd. Dat kan natuurlijk erg frustrerend zijn en wellicht heb je zelfs vertraging opgelopen. Dat is zonde en wij helpen je dan ook graag verder!

Ook studenten die naast dyslexie last hebben van bijvoorbeeld AD(H)D, een chronische ziekte, autisme, een fysieke beperking of psychische problemen kunnen we bijstaan.

Wij bieden altijd maatwerk en bieden jou als student met dyslexie de volgende voordelen:

Je persoonlijke scriptiebegeleider die samen met jou in kleine stapjes en een duidelijke planning alles oppakt

Gratis een vrijblijvend intakegesprek en advies op maat, hierbij kijken we ook naar jouw studiegedrag en patronen

Jarenlange ervaring in de begeleiding van studenten met dyslexie, snel het overzicht terug

Een vaste taaldeskundige die jouw stukken daarnaast nakijkt op taal (spelling, grammatica, interpunctie en zinsopbouw)

Vaste afspraken bij dyslexie begeleiding; bijvoorbeeld op locatie (AmsterdamRotterdam) afgewisseld met online stukken nakijken

Dyslexie tips voor scriptie schrijven en studeren

Hieronder geven we je alvast wat tips bij het omgaan met dyslexie. Wist je dat veel studenten met dyslexie ook faalangst hebben? Je kunt dus ook altijd onze tips bij faalangst lezen.

Deel alles op in kleine opdrachten. Als je dyslexie hebt kost het je meestal meer moeite dan een medestudent om iets op papier te zetten. Probeer daarom steeds alles op te delen in kleinere taken. Beloon jezelf bij afronding van deze kleine taken, bijvoorbeeld met je favoriete drankje, een bioscoop of een lekkere lunch. Je kunt je aandacht hierdoor ook beter richten en zal merken dat je meer motivatie krijgt. Een handig hulpmiddel hierbij is een weekplanning waarin je per dag alle activiteiten opschrijft.

Focus op het hier en nu en ontspan. Jij hebt extra last van stress, want zodra je veel spanning of stress ervaart, valt het taalgebied in je hersenen vrijwel uit. Het is dus extra belangrijk om niet teveel stress te ervaren en hier goed mee om te gaan. Op YouTube zijn veel goede ontspannings- en meditatie oefeningen te vinden, probeer zelf uit wat jij fijn vindt. Het belangrijkste is dat je dit regelmatig en bij voorkeur iedere dag op een vast moment oefent. Het oefenen via YouTube hoeft niet lang te zijn, een paar minuten elke dag zijn vaak al voldoende. Als je hier verder in wil gaan, kun je ervoor kiezen om een cursus mindfulness te volgen (het is wetenschappelijk aangetoond dat dit zorgt voor minder stressvolle gevoelens en meer positieve emoties). Probeer ook in je dagelijks leven te zorgen voor voldoende ontspanning; luister naar fijne muziek, gun jezelf een bad met een goed boek, ga regelmatig wandelen, sporten of fietsen.

Focus op datgene wat goed gaat en falen mag. Je hebt dyslexie en dat is niet altijd leuk, maar er zijn altijd ook aspecten te benoemen die wel goed gaan. Probeer niet teveel na te denken over datgene waar jij moeite mee hebt, maar zie ook de vorderingen en probeer positieve gedachten te formuleren. Als je jouw plan van aanpak bijvoorbeeld niet hebt gehaald is dat niet leuk, maar je hebt er ook van geleerd en weet dankzij de feedback nog beter hoe je dit kunt herschrijven. Probeer jezelf ook vooral niet met medestudenten te vergelijken!

Breng structuur aan en zoek goede hulp. Het blijkt dat studenten met dyslexie met name in de winter een stuk minder energie ervaren. Problemen die dyslectische studenten dan vaak ervaren: een lagere concentratie, voortdurend jezelf moe voelen, alles kost veel energie en last van uitstelgedrag. Het is dan goed om regelmatig naar buiten te gaan en te bewegen, maar daarnaast ook te zorgen voor een heel goed ritme en structuur. Door een vast ritme elke dag aan te houden en bepaalde blokken in te plannen voor je studie (met duidelijke taken en activiteiten), is dit vaak beter vol te houden.

Het is oké om hulptroepen in te schakelen. Het is soms moeilijk om een scriptie te schrijven, realiseer jezelf dat het oké om hulp te vragen wanneer je even vastzit. Wie heeft gezegd dat je alles alleen moet doen?

Een goede studiecoach/ scriptiebegeleider kan je hierbij helpen. Een goede coach kan je helpen bij jouw vragen, een goede planning, meer zelfvertrouwen en motivatie!

Eigenaresse van Topscriptie en studiecoach Mirjam de Winter is cum laude afgestudeerd in de klinische psychologie en marketing. Zij heeft een passie voor het begeleiden van studenten met dyslexie tijdens hun studie en afstudeerfase. Samen met een aantal andere gespecialiseerde scriptiebegeleiders begeleidt zij jaarlijks honderden studenten met dyslexie bij hun studie en scriptie.

Heb jij dyslexie en wil jij graag je studie en/ of scriptie tot een goed einde brengen?

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

0614592593

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

0614592593

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader

Lees verder

Motivatie afstuderen

Alles over

Studietips algemeen

Professional help with your studies and thesis

An intake meeting is always completely non-binding, we are happy to give you more personal information and tailored advice, so that you have a good idea in advance of what we can do for you.


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
    © Copyright 2025 Topscriptie
    4.8
    powered by Google
    js_loader