Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Heb jij last van een depressie of een andere klinische stoornis (zoals bijvoorbeeld een eetstoornis, angst en paniek(stoornis), verslaving, dwang, ADHD, een psychose of autisme) en ga jij afstuderen? En kun jij wel wat hulp bij je scriptie (of afstudeerverslag) gebruiken? Het is misschien wel het grootste taboe onder veel scriptieschrijvers: het ervaren van stress, angst en somberheid / depressieve gevoelens. Bij Topscriptie krijgen we dagelijks studenten die hiermee worstelen. Je bent dus niet de enige!
In het huidige tijdperk waarin veel opleidingen digitaal worden aangeboden, social media overheerst en iedereen succesvol lijkt te zijn, lijkt het alsof iedereen het er makkelijk vanaf brengt. De realiteit is echter anders, steeds meer studenten kampen met slapeloze nachten (en insomnia), negatieve en/ of angstige gevoelens, verdriet en ervaren veel stress door hun scriptie en het moeten presteren. Sommige studenten krijgen zelfs te maken met een burn-out of zitten hier dicht tegenaan (door directe stress of indirecte zorgen zoals daarnaast ook de taak van mantelzorger op je nemen etc.). Het ervaren van deze gevoelens en het moeten schrijven van een scriptie (afstudeerproduct) is iets waar veel studenten mee te maken krijgen. Voor veel studenten is de scriptie een grote stressfactor, binnen een korte tijd en met weinig steun en begeleiding dient er een enorm onderzoek te worden opgeleverd.
Vanuit de omgeving en vanuit jezelf worden er vaak hoge eisen gesteld en het lijkt alsof iedereen al een eind op weg is en jij nog steeds aan het worstelen bent met het onderzoeksvoorstel. Die leuke baan lijkt nog eindeloos ver weg en de studieschuld lijkt zich alsmaar verder op te stapelen. Sommige studenten presteren extra goed onder deze druk maar er is ook een grote groep studenten die andere gevolgen ervaart, zoals slaapproblemen, een gebrek aan energie, sombere gevoelens, een depressie of sociaal isolement. Er ligt dan een depressie op de loer en dat wil je natuurlijk voorkomen of in ieder geval verminderen! Zij hebben niet alleen last van een simpele/ tijdelijke motivatiedip, maar ervaren vaak een totaal gevoel van mislukking. Kenmerkend voor deze groep studenten is ook dat ze er vaak wel mee aan de slag willen gaan, maar steeds allerlei uitvluchten en andere activiteiten uitvoeren, waardoor ze in een vicieuze cirkel belanden en het steeds slechter gaat.
Het is vaak lastig om een stadium van piekeren en twijfelen in je eentje te doorbreken. Gun jezelf de hulp van één van onze specialisten en krijg weer vertrouwen in het afstuderen!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Maar waarom lijken sommige studenten makkelijk en moeiteloos het scriptieproces af te ronden en ervaren andere studenten juist op dit moment veel problemen? Een eenduidig antwoord op deze vraag is lastig te geven, maar wat we veel zien is dat er veelal onzekerheid bij deze laatste groep speelt en (onbewuste) gedachten over de studie/ scriptie een grote rol spelen. Dit kan in de beginfase zijn, maar ook lopen veel studenten hier gedurende het scriptieproces tegenaan. In het begin weten veel studenten vooraf nog niet precies wat zij willen gaan onderzoeken en welke richting zij op moeten gaan met hun onderzoek, waardoor ze veel gaan piekeren, soms paniek ervaren en twijfelen en vaak te lang in het beginproces blijven hangen. Scholen bieden veelal in de beginfase geen extra begeleiding, terwijl dat juist dan heel belangrijk is. Er is ook vaak vanuit de opdrachtgever of vanuit de student zelf (bij een eigen onderwerp) nog teveel onduidelijkheid, terwijl studenten juist gemotiveerd raken op het moment dat ze duidelijkheid hebben en weten wat ze moeten gaan doen.
Ook gedurende het scriptietraject lopen studenten vast, ze doen te weinig en hebben moeite met zichzelf motiveren of doen juist teveel. Hierbij is vaak een achterliggende oorzaak te vinden, die uiteen kan lopen van te hoge eisen aan zichzelf stellen, negatieve gevoelens en (faal)gedachten tot het ervaren van een vicieuze cirkel. Negatieve gevoelens en gedachten leiden vaak tot lichamelijke symptomen (stressreacties) in je lichaam, waarover je dan weer andere negatieve gedachten kunt krijgen. Helaas ervaren dus veel studenten niet alleen mentale klachten, maar ondervinden zij ook de lichamelijke symptomen hiervan, zoals slaapproblemen (slapeloze nachten of juist heel veel slapen), een opgejaagd gevoel, hoofdpijn, buikpijn etc. Veel studenten met depressieve gevoelens krijgen vervolgens nog meer negatieve gedachten dankzij deze lichamelijke symptomen: hallo vicieuze cirkel!
Het is belangrijk om jezelf goed bewust te zijn van je mentale en lichamelijke klachten. Het is heel normaal om tijdens het schrijven van je scriptie eens een baaldag te hebben, maar het wordt anders wanneer je hierin doorslaat en het langere tijd aanhoudt (dit kan soms leiden tot een depressie). Voordat je het weet beland je in een vicieuze cirkel en het is lastig om hier zonder professionele hulp uit te komen. Je krijgt steeds minder voor elkaar en ervaart steeds meer druk, schiet in de paniek, slaapt slechter en je hebt moeite met ontspannen en je (negatieve) gedachten te verzetten. Natuurlijk is het nuttig om af en toe stil te staan bij negatieve aspecten, zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat het toch wel erg lastig is om die wetenschappelijke artikelen in jouw scriptie tot een samenhangend geheel te verwerken. Veel studenten geeft het weer motivatie om hard aan de slag te gaan als ze hier even stil bij staan. Bekijk hier welke motivatiestijl jij hebt. Het is echter anders wanneer je rumineert, dit is namelijk een schadelijke variant hiervan, waarbij je oncontroleerbaar gaat piekeren en nadenken en last kunt gaan krijgen van misschien wel een burn-out. Dit gebeurt overdag, maar veelal ook vaak ’s avonds en ’s nachts. Als dit een tijdje aanhoudt, dan spreken we van een vicieuze cirkel. Het is veelal goed om hier professionele hulp voor in te schakelen.
Hieronder geven we je alvast wat adviezen waar je zelf mee aan de slag kunt gaan. Een depressie kan erg heftig zijn en het is altijd goed om professionele hulp in te schakelen van een psycholoog (ga altijd even langs jouw huisarts).
Wil je jouw scriptie oppakken? Wij nemen jouw depressie uiteraard mee, we focussen daarbij op het maken van vooruitgang met jouw scriptie.
Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek met een van onze ervaren professionals…
Zoals in de vorige paragraaf al is vermeld, is het verstandig om jezelf goed in de gaten te houden en op tijd aan de bel te trekken. Sommige studenten herstellen na verloop van tijd vanzelf en hebben geen hulp nodig, maar dat geldt niet voor iedereen. Een scriptiedip is natuurlijk iets anders dan een depressie. Er zijn vele soorten (psychologische en academische) hulp mogelijk, individuele begeleiding maar er zijn ook verschillende (online) cursussen mogelijk in groepsverband.
Hieronder geven we je 10 tips die je alvast kunnen helpen:
1. Praat met familie, vrienden, je begeleider(s), hulpverleners en wees open en eerlijk. Veel studenten schamen zich ervoor en hebben het idee dat zij de enige zijn. Er zijn echter veel studenten die veel problemen ervaren en erover praten lucht vaak enorm op. Een scriptie kan overweldigend zijn, het is dan ook niet gek om hierop vast te lopen. Probeer hierbij ook voor jezelf meer begrip op te brengen: maar hoe doe je dat?
Het is belangrijk om jezelf te accepteren, ook als het even iets minder gaat. Waarschijnlijk heb je een idee van hoe jij in de perfecte wereld zou willen zijn en zie je anderen op social media een geweldig leven hebben. Maar de wereld is helaas niet perfect en dit beeld is dus eigenlijk onrealistisch. Wellicht haal jij je scriptie iets later dan je studiegenoten maar dit is helemaal niet erg. Door dit te accepteren blijf je beter in balans.
Door aardig te zijn voor jezelf voel je je veilig. Als je jezelf wil zien zoals je echt bent, moet je je eerst veilig voelen. Jezelf zien zoals je bent, betekent dat je zowel je positieve als je minder positieve kanten kent. Probeer de minder positieve kanten niet als goed of fout te zien, maar laat ze er gewoon zijn.
2. Breng structuur aan in je dagelijks leven, het is belangrijk om je activiteiten overdag in te plannen. Wissel hierbij wel verplichte activiteiten (zoals werken aan je scriptie) met plezierige/ ontspannen activiteiten af. Probeer dus met een dagplanning te werken, overdag werk je (met pauzes) aan je scriptie en in de avond mag je niet meer aan je scriptie werken, maar plan je leuke activiteiten in (bewust ontspannen)!
Waarom werkt structuur zo goed bij studenten? Door vaste activiteiten in te plannen op een dag (en dit missen veel studenten met name bij het schrijven van een scriptie), wordt je leven overzichtelijk en minder stressvol. Bij het schrijven van een scriptie zijn er veelal geen vaste activiteiten meer overdag, dus maak dan zelf een duidelijke dagindeling, ga bijvoorbeeld in de bibliotheek op vaste tijden aan je scriptie werken en spreek wekelijks af met een medestudent om te sparren. Het werkt voor veel studenten goed om in de bibliotheek te werken, zodat je jezelf niet alleen op je kamer voelt. In de bibliotheek werken ook veel andere scriptie-schrijvers en zij zitten in precies hetzelfde schuitje. Het werkt vaak enorm motiverend en relativerend om hier (dagelijks) op vaste tijden aan je scriptie te werken.
3. Verdeel je dag in kleine stukjes en korte activiteiten, dus ga niet direct 8 uur lang achter elkaar aan je scriptie werken, maar werk in blokken van een paar uur, waarbij je een duidelijke taak noteert die je gaat doen (bijvoorbeeld een bepaald artikel lezen en samenvatten). Tussendoor zorg je voor een goede pauze en ga je naar buiten om weer nieuwe energie op te doen. Spreek ook met je begeleider af wanneer je bepaalde delen van je scriptie op gaat leveren en wanneer je er feedback op ontvangt, waarmee jij weer aan de slag kunt gaan. Door meer structuur aan te brengen in je dag- en nachtritme krijg je ook meer energie en dit helpt om je beter te voelen!
4. Probeer ook een aantal momenten per dag en per week uit te kiezen waarin je ontspant want dat heb je hard nodig, waar ontspan jij van? Dit kan van alles zijn, van een goed boek lezen, een bad nemen tot een les yoga/ ontspannings- en ademhalingsoefeningen doen (deze kun je ook veel op internet vinden!).
5. Naast een duidelijke structuur en ontspanning, is ook een gezonde leefstijl met regelmaat, gezonde voeding, voldoende beweging en rust belangrijk. Neem liever wat langer de tijd voor je studie en scriptie en zorg voor een gezonde leefstijl, dan alles gehaast in korte tijd proberen af te ronden.
6. Probeer een vast moment van de dag te kiezen waarop je al je zorgen, negatieve gevoelens en angsten opschrijft en uit. Je mag gedurende dit moment (bijv. een half uurtje) alles opschrijven, vertellen en uiten (door bijvoorbeeld te huilen). Er is vaak sprake van schuldgevoelens, maar sta jezelf gedurende dit moment toe om alles te uiten. Het lucht vaak enorm op en je krijgt ook wat meer inzicht in waar je nu daadwerkelijk over piekert.
7. Noteer aan het eind van de dag 3 dingen die goed gingen gedurende de dag, dit mag over je studie/ scriptie zijn, maar ook andere dingen. Leg dit naast je bed neer, op deze manier focus je jezelf op positieve aspecten en dingen die wel goed gaan!
8. Als je merkt dat je veel last hebt van piekeren, stress en negatieve gedachten en emoties/ gevoelens, overweeg dan eens om een cursus mindfulness te volgen. Deze training wordt op veel plekken gegeven en tegenwoordig ook door sommige zorgverzekeraars (deels) vergoed. Mindfulness is een mooie (wetenschappelijk bewezen!) methode om anders te leren omgaan met je gedachten, emoties en gebeurtenissen. Als je vaak oefent, zul je merken dat je steeds beter om zal kunnen gaan met stress en negatieve gedachten! Je ervaart door mindfulness vaak de volgende positieve effecten:
😊 Meer rust, beter slapen, je krijgt meer focus en energie, minder stress, meer creativiteit en zelfs een lagere bloeddruk!
9. Focus meer op positieve aspecten en goede momenten, je mag af en toe een baaldag hebben, dat heeft iedereen. Wanneer je jezelf gespannen of angstig voelt, denk dan terug aan momenten of situaties uit het verleden die wel goed gingen, die zijn er altijd! Negatief denken en piekeren geven vaak een gespannen of angstig gevoel, of ze geven je het gevoel dat je de hele situatie niet meer onder controle hebt. Om hier weer grip op te krijgen is het belangrijk om deze (pieker)gedachten te herkennen, zodat je anders kunt gaan denken. Zie ook de volgende tip.
10. De laatste tip is de gouden tip, die voor de meeste studenten goed werkt (maar let wel op: oefenen baart kunst!): veranderen je (negatieve/ pieker) gedachten in positieve en realistische gedachten! Dit zorgt er vaak voor dat je jezelf beter gaat voelen en je weer in een positieve spiraal komt. Vraag jezelf af of je gedachte wel echt klopt, veelal zijn je gedachtes over je scriptie niet realistisch en maak je het negatiever dan de realiteit is. Er zijn ook vaak meerdere manieren om tegen dezelfde situatie aan te kijken, zo kunnen 2 mensen verschillend denken over dezelfde situatie. Hieronder in het voorbeeld zie je hoe Emma en Lotte verschillend denken over een bepaalde situatie en zich hierdoor ook anders voelen.
Gebeurtenis:
Emma: Vandaag heeft Emma niks op papier gekregen voor haar scriptie
Lotte: Vandaag heeft Emma niks op papier gekregen voor haar scriptie
Gedachte:
Emma: Ik heb weer niks op papier gekregen, het gaat me op deze manier nooit lukken
Lotte: Vandaag heb ik in ieder geval wel stukken kunnen lezen en morgen ga ik het opnieuw proberen
Gevoel:
Emma: Angstig, gespannen, gevoel van falen
Lotte: Kalm
Zoals je hierboven hebt kunnen zien, is het vaak niet de gebeurtenis zelf die zorgt voor spanning, maar de manier waarop je over de gebeurtenis denkt! Probeer dit tijdig te herkennen en je gedachten te herformuleren.
Hieronder hebben we nog een voorbeeld overzichtelijk uitgewerkt. Kijk zelf eens wat een bepaalde gedachte in het 1e schema teweeg brengt (negatieve gedachten, lichamelijke symptomen).
In het 2e schema hieronder zie je dat een positieve gedachte (ik heb mijn best gedaan) leidt tot positieve gevoelens en gedrag. Probeer dit dus voor jezelf ook zo te formuleren en het steeds te herhalen.
Als dit niet lukt (het kan ook een automatisme zijn geworden om zo te denken), schakel hier dan (professionele) hulp voor in, want het kan je enorm helpen (lees ook het verhaal van een andere student over welke hulp hij precies heeft ingeschakeld)! Vastzitten is absoluut geen teken van zwakte en je hoeft jezelf er niet voor te schamen.
Mirjam is psycholoog en oprichtster van Topscriptie en begeleidt jaarlijks tientallen studenten met een mentale klinische aandoening. Mirjam is gespecialiseerd in de begeleiding van (scriptie)studenten met een depressie, faalangst, angststoornis, uitstelgedrag/ studieontwijkend gedrag (social media verslaving), ADHD, autisme, dyslexie, burn-out en perfectionisme.
Topscriptie begeleidt jaarlijks veel (scriptie)studenten met psychologische problemen zoals een depressie en faalangst. Topscriptie biedt zelf geen psychologische hulp aan. Wel hebben wij professionele begeleiders met veel ervaring hierin, zodat ze je extra goed kunnen bijstaan. Het is altijd goed om hier open en eerlijk in te zijn en dit direct bij de intake aan ons te vermelden, zodat we hier rekening mee kunnen houden. Veel studenten van ons lopen bij een psycholoog/ studieloopbaanbegeleider en worden naar ons doorverwezen voor ondersteuning en academische hulp tijdens de studie en het scriptieproces zelf. Een persoonlijke (scriptie)begeleider die er altijd voor je is, kan duidelijke doelen stellen en je helpen en motiveren als het even tegen zit. Met afstudeerbegeleiding kunnen wij jou helpen de drempel te verlagen en eindelijk weer vooruitgang te boeken. Samen werk je stap voor stap naar de afronding van je studie toe!
Heb jij hier ook last van en wil je nu eindelijk actie ondernemen om dit onder controle te krijgen en weer verder te komen?
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Faalangst: tips
Studietips algemeen
Alle onderwerpen in
Studietips algemeen
Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.